"Vårda din surdeg som du vårdar dig själv"

Detta har surdegsgurun Ed Wood aldrig sagt. Han gör mer prosaiska och "down to earth" uttalanden som: - "En bra surdeg klarar sig själv i kylskåpet i ett halvår. Du kan gott åka bort några månader"

Sedan fortsätter han med att berätta hur han brukar "tvättar bort" oönskade mikroorganismer från en surdegskultur. Han har sparat 100 tals surdegskulturer i ett kylskåp och behöver en gång i halvåret "rena" dem. Hans surdegsreningsmetod innebär att han späder ut surdegen, matar den och ställer den sen varmt för att den ska växa till sig. Detta gör han flera gånger tills surdegen luktar rätt och har bra aktivitet. (Mer detaljerad beskrivning finns på Hur rena en surdegskultur)

Ed Wood har så många surdegar i sitt kylskåp att han oftast måste tacka nej när han blir erbjuden en ny. En gång blev han erbjuden en surdegskultur från Sydafrika och tänkte tacka nej men ändrade sig i sista stund. Den surdegen är idag hans bästa vetesurdeg. Den är bäst på att jäsa och lyfta vetefullkornsdegar något som de flesta surdegar inte klarar av. Den sydafrikanska surdegen är en vinst i surdegslotteriet. Och den är sprillans ny - inte en 100 år gammal släktklenod med berättelser om dess irrfärder.

Personen som satte denna eminenta surdeg hade slängt sin gamla för att han var less på att baka. Men efter att ha ätit "bröd som mest smakar som kartong" dvs massproducerat köpesbröd i några månader gjorde han en ny vetesurdegssats och slumpen gjorde att det blev jästsvamp och laktobakteriekombination som blev osannolikt lyckad.

Läs om Surdegsroulette
Läs om surdegsgurun Ed Wood

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar