Surdegs Gurun

En surdegsfantast i USA som heter Ed Wood har i många år samlat på surdegar från hela världen. Han skrev en bok som han gav ut på eget förlag men idag så finns boken återutgiven i utökad och omarbetad form under namnet Classic sourdoughs. Boken betraktas som den bästa handledningen för den som vill syssla med surdegar.

Ed har en forskarbakgrund och försöker ha ett vetenskapligt förhållningssätt till surdegsjäsning. Ed är också entrepeneur. Han har startat en firma Sourdough International där han säljer några utvalda surddegar som han har fått tag på i olika världsdelar.

I sin bok berättar han hur svårt det har varit att komma in i bagerier i mellanöstern. Bästa metoden var att hans fru tog kontakt med barnen som lekte utanför bageriet. Sedan blev hans fru inbjuden att se på bageriet och med tolkhjälp lyckades hon sedan få med sig en "degdyrgrip". Om mellanöstern var svår så är det inget mot franska bagare som är mycket misstänksamma mot amerikanare. (alla i Frankrike vet att USA är den dåliga smakens hemland här på jorden ;-) Med hjälp av en taxichaffis morbror som är bagare gick det till sist efter flera timmars vindrickande och prat om bröd att få en "surdegsguldklimp"

Ed gett surdegarna namn utifrån ursprungsland. De har också olika egenskaper.
Den ryska surdegen lyfter degen snabbt.
Den österrikiska har bäst smak (enligt många på internet).
Surdegen från Bahrain är outstanding för pitabröd. osv

Du kan beställa Eds torkade surdegar från Sourdo.com (de är ganska dyra)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar