Baka matbröd på eftervärmen i en tunnbrödsugn

Jag har testat att baka matbröd i en tunnbrödsugn på eftervärmen. Tunnbrödsugnar är annorlunda är brödugnar. De är öppna och har ingen ugnslucka. Man bakar på en ren yta i mitten av ugnen. På sidorna bredvid bakytan eldas för att temperaturen ska komma upp i 400 grader. Tunnbrödet gräddas i 10 sekunder.


Jag hade pratat med några bekanta att jag skulle få testa att baka matbröd i deras ugn under en lördag förmiddag. Jag satte degen på fredagen och lät den jäsa över natten. Jag fick ett sms om att vi var tvungen att skjuta på bakningen för det var för kallt (-20 gr) och att man behövde elda en dag extra för att få upp temperaturen på murstocken. Det var bara sätta degen kallt i ytterhallen där det är +10 grader (för att jäsningen skulle gå långsammare.

På söndagseftermiddagen bakade jag ut degen och gjorde 12 st en-kilos bröd som jag la i handdukar och placerade i 2 plastbaljor. jag höljde med filter och bar ut baljorna till den uppvärmda bilen och åkte 3 mil.

Efter att ha kört fel några gånger kom jag fram. Till min förvåning så brann det en brasa i ugnen. Min bekant trodde att ugnen var för kall och hade för säkerhets skull lagt in rejält med ved.

Eftersom ugnen skulle bli alldeles för varm fick vi raka ut den brinnande veden i en skottkärra och hostande köra ut kärran ur den rökfyllda bakstugan. Jag mätte temperaturen med min lasermätare och det var 450 grader i ugnen. För varmt! Det var bara att vänta tills ugnen kallnat till 300 grader. Jag gör surdegsbröd med sirap. Om ugnen är för varm kommer sockret i brödet göra att bröden bränns och blir svarta.

Hur jag skulle få ugnsbottnen ren blev ett problem. De som ägde ugnen hade aldrig tömt den på aska. Det behövs inte för det är så varmt i en tunnbrödsugn att askan blir som damm. Man sopar askan åt sidorna med en ugnskvast (som man doppat i snö) för att göra ren en bakyta.
ugnskvasten var för kort och även om man förlängde den så skulle det vara svårt att få ut all askan.

Det fanns inte heller någon bakspade som fungerade för matbröd - en tunnbrödsspade är mer än 6 ggr för stor.

Efter en dels funderande kom vi på att vi fick baka brödet på el-ungsplåtar. En stör med spik i fick bli redskapet att föra in och ta ut plåtarna.

När ugnen kallnat till ca 320 grader satte vi in brödet och satte för skyddsplåten för ugnshålet. Efter 45 minuter var brödet klart (ungstemperaturen ugnstemperaturen sjunkigt till 220 grader och brödets innertemperatur var 98 grader) Men brödet blev lite bränt. Som tur var var det mjöl på bröden som skyddat - ugnen kunde ha varit lite kallare.

Nu vet jag hur jag ska göra nästa gång. Antingen fortsätter jag att baka på plåtar eller så fixar jag fram riktiga verktyg som jag de jag brukar använda in Småland: en lång matbrödspade, en bra ugnsraka och en ugnskvast av furu.

Det borde gå att baka 5 gånger på samma eldning i en tunnbrödsugn.
1. tunnbröd (400 grader),
2. pizza på plåtar (325 grader),
3. bullar på plåtar(280 grader),
4. matbröd (250 grader),
5. rågbröd i form t ex kavring eller dansk rågbröd (200 grader)
6. skorpor (150 grader)
7. maränger (100 grader)

1 kommentar:

  1. Bakar ofta tunnbröd i bagarstugan i Lappland...och har också testat att baka surdegsbröd där. Men då har jag fått fixa en provisorisk ugnslucka att stänga med.

    SvaraRadera