Den snåle smålänningens "halleluja" kaffe

Varje smålänning - religös eller inte - vet att sparsamhet är en gud-i-behaglig gärning sanktionerad från allra högsta ort i IKEA-land.

- Fröjdas då alla och envar av er som har eko-ekonomiskt sinnelag till den nyskapande innovationen "
slumpakaffe"!

Det är barndomskamraten nere i byn som kommit på denna nydanande kulinariska uppfinning. Han har - som varje förståndig person som är eko-inriktad och tänker på brandfaran - en timer på kaffebryggaren. Och eftersom det dricks mycket kaffe i hans familj finns det alldeles för ofta drygt en kopp kallt kaffe kvar i kannan. (Denna sista slatt kallas i vår trakt för slumpen.)

Hur tillvara ta denna resurs?
Traditionsbärare som vän är, utgår han från "sumpakaffe" dvs kaffe kokt på kaffesump och häller ett mått nytt kaffe på den gamla sumpen i bryggtratten. Sedan häller han på 2 koppar vatten och sätter på bryggaren.

Otroligt men sant! 3 koppar gott kaffe ur ett mått bönor!!! [1]

Halleluja!! Slumpakaffet är fött!

Fotnot

1. Gott kaffe: I varje fall enligt min barndomskamrats svärson (känd som släktens gourmet!!) som tog en kopp och sa: - Verkligen gott kaffe. Hur har du gjort det?


Slumpakaffe är ett nytt ord skapat från ordet slumpen (slatten) och sumpakaffe (kokkaffe som kokas på kaffesump och nya bönor)1 kommentar: