Honungsötat svampbröd

Manfred Enoksson gav på bakkursen rådet att göra levain minst 10 ggr för att lära sig.

Jag har använt mjölsorten Manitoba Cream som enligt Jan Hedh ska mycket bra bakegenskaper. (kungen av alla mjölsorter)

FÖRSÖK 1 Det honungssötade svampbröd
Den första gjorde jag degen lite för lös. Manitoba är ett hårt mjöl som behöver bearbetas länge i maskin och jag körde för lite. Jag hällde i lite honung för jag tyckte att degen kändes lite för sur. Brödet reste sig i ugnen. En bekant som smakade hade roligt åt konsistensen eftersom det gick att trycka ihop en skiva bröd som sedan återtog sin form - ungefär som när man kramat en tvättsvamp. Tyvärr blev det inga stora hål i brödet :-(

FÖRSÖK 2 Bagetterna blev bättre
Nästa levain hällde jag i för mycket vatten - på vägen från receptet på datorn till köket glömde jag mängden! Jag lämnade receptet och digitalvågen och fick hälla i mjöl efter en höft. Denna levain blev mindre sur eftersom jag spädde ut med 3 ggr vatten istället för 1 del vatten men trots att jag körde mer än dubbelt så länge hade jag inte knådat tillräckligt. När jag knådade på hög hastighet så hände något med degen. Den blev helt plötsligt lös och släppte från degkroken. Jag blev rädd att degen höll på att förstöras och slutade knåda. (Jag har också tänkt att knåda så länge att degen förstörs - jag har inte gjort det än - det tar lite emot) Smaken var bättre den här gången och brödet var inte lika svampigt. Dock inga stora hål denna gången heller.Efter första jäsningen i oljad platslåda skar jag ut några baguetter som jag direkt satte in in ugnen (utan en andra jäsning) De bagetterna fick stora hål!Jag ska testa med att skära till fyrkantiga degklumpar a la Ciabatta på levaindegen någon gång i framtiden.
Har inte riktigt bestämt mig om ska göra en levain med fransk lantbrödskaraktär med fint rågmjöl och grahamsmjöl (som jag hittade i Jan Heds bok). Jag ska i varjefall knåda den ordentligt (dvs i 13 minuter)

När jag kollade efter levainrecept på webben hittade jag ett recept där man använde mild fullsurdeg (levain) istället för jäst i kanelbullar. Intressant - jag ska testa när jag gör lussebullar till Lucia.

1 kommentar: