Göra egen surdeg 5: yoghurt, honung och jäst

Surdeg till rågbröd
Den här rågsurdegen kan göras både med och utan jäst. Man kan tillsätta en msk honung, en smula surmjölksprodukt, till exempel ekologisk yoghurt, och en aning jäst, ca 1 g, för att sätta lite fart på det hela.

DAG 1
Blanda ...
200 g grovt rågmjöl (nymalt)
1 g ekologisk jäst
1 tsk salt
1 tsk honung
1 dl ekologisk yoghurt
2 dl vatten (helst icke klorerat vatten t ex källvatten)

Låt blandningen stå varmt ( Runt 25 grader är en bra temperatur.)

DAG 2
Rör i 2 dl rågmjöl till och tillräckligt med vatten för att få en lös, jämn deg.
Låt den jäsa ett dygn till.

DAG 3 eller 4
Nu borde surdegen helst dofta syrligt, bubbla som en lavasjö och vara i toppform. Om inte, upprepas processen tills du har lyckats.

Det går att göra surdegen utan jäst men då tar det lite längre tid och risken för att misslyckas är större.

Vetesurdeg görs enligt receptet ovan men utan jäst. Använd nymalet grahamsmjöl för att öka chansen att lyckas. - Eventuellt kan jäsningen ta längre tid

Fritt efter Camilla Plum http://svt.se/2.106513/1.1456167/surdeg

1 kommentar:

  1. Jettebra information om bakning samt att man inte ska vara redd for att prova och experimentera sig fram. Vet inte om du nogonsin gjorde badkars ugnen i sommras annars har jag ett tips po hur man gor en liten ugn. Man tar fuktig, vot sand och sten/tegel som tol verme. Bygg upp en so hog sandhog du kan po stenen (som en hink hog/bred eller lite hogre), att sanden er en aning vot gor att den er lettare att hantera. Sedan tar du fuktig tidningspapper i remsor o tecker det hela. Efter det so tar du en blandning av lerjord o halm, fuktig, tecker hela hogen (4-5cm tjockt)forutom en oppningsdel, du avgor hur stor oppning i forhollande till det ovriga. (gor en tredorr eller ha en flatt sten till dorr som tecker). Efter du gjort det so klappa den med nogot flatt so det blir hart. Lot sto over natten. Dagen efter karvar du ur sanden och gor en eld, elda nogra timmar. Det kommer att hordna mer for varje gong du eldar, o blir det sprickor so teta med lite lerblandning eftersom det uppstor. (Ursekta stavning men sitter i Texas o skriver) lycka till. /Mona

    SvaraRadera