Bröd, vin och vårvintersol vid stugknuten



Äntligen sol och värme! Jag firar årets första varma utedag med ett glas vin och smaskar i mig tunnbybullar - mitt nya receptgjort på recyklat surdegsrågbröd och skållad rågkross/grovt rågmjöl.

Det är 20 grader i solen, snön smälter så att det porlar i stuprören och vindbyarna vrider sig i grantopparna. Älgfärsbiffarna är inte helt fel de heller. Vi fick köttet från grannen.

OK - Helt perfekt är det inte - då och då kommer det stänk från taket.



Tunnbybullar
Härligt sega, matiga bullar

I Blötlägg surdegsrågbröd
½ hg okryddat surdegsrågbröd (helst rejält surt)
1½ dl vatten
Tärna surdegsbrödet och låt det ligga i blöt i några timmar. Finfördela sedan i mixer eller matberedare

II Skålla rågkross och grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1 dl grovt rågmjöl
4 dl kokande vatten
Häll på det kokande vattnet på krossen och rågmjölet och rör runt med slev

III Gör lös fördeg (poolish)
5 gr jäst
3 dl vatten
3 dl vetemjöl
Blanda och låt jäsa i några timmar

IV Blanda det finfördelade rågbrödet, skållningen och den lösa fördegen
1 msk salt
ev ½ dl brödsirap
vetemjöl
Tillsätt vetemjöl så att degen fortfarande är lite klibbig och låt jäsa kallt i 6 - 12 timmar

V Baka ut
Tillsätt vetemjöl, knåda degen och forma till bullar.

VI Låt jäsa
Låt jäsa till drygt ½ storleken

VII Grädda
Grädda i 225 grader i ca 10 minuter


Tunnbybullar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar