NELÖDEN


Småkallt ute. Björkarna håller på att slå ut. Det är skönt att vara inomhus i värmen från kaminen.Kaminen är också bra för att få igång jäsningen.(Se bild ovan!)

Släktens mjölallergiker har anlänt så nu får det vara slutbakat för den här gången. Jag har bakat grytbröd så det står härliga till.

Jag har bakat Smålandsbröd (ett rågsiktsbröd där 40 % av mjölet skållas), Isvattenbröd (ett kalljäst bröd som knådas i maskin i isvatten och sedan vilar i kylskåp över natten) och mitt nya påhitt Nelödenbröd (ett bröd med skållad vetekli på surdeg/bagerijäst )

Jag är inne i en vitbrödsperiod - jag experimenterar med att blanda vanlig jäst och surdeg. Jag har kommit fram till en typ av knådfritt grytbröd som jag kallar Nelöden. Inspirationen kommer från ett surdegsvetefullkornsbröd som kallas för Desem och kommer från Flandern i Belgien. Jag startar med en lös deg på hårt vetemjöl (specialvetemjöl) och jäst som får stå i några timmar (gärna över natten). Sedan tillsätter jag skållad grahamsmjöl eller uppkokat vetekli och surdeg och låter jäsa några timmar till. Tillslut tillsätter jag vanligt vetemjöl tills det blir trögt att röra i vetemjölet med sleven.
Efter ytterligare en jäsning häller jag degen i en uppvärmd gryta.

Jag har förenklat min knådfria grytbrödsmetoden. Jag rullar inte degen i en handduk utan häller den direkt i den varma grytan (med bakplåtspapper i ) >> Se Baka gott bröd i gryta (utan knådning)

Jag har också förlängt tiden i ugnen. Jag när jag mätte brödets innertemperatur så var det lite låg efter 45 minuter. Jag rekommenderar runt en timmes gräddning för att få en innertemperatur på 97-98 grader


Recept Nelöden
för ett bröd i en 1½ liters gryta (eller eldfast form med lock)

0,5 kg vetemjöl (ca 7 dl)
1 1/4 tsk salt
½ tsk färsk jäst
3 dl vatten
½ dl surdeg
0,5 dl vetekli

1. a) Häll 3 dl kokande vatten på vetekliet i en degbunke och låt svalna
b) Rör ut en halv tsk jäst och tillsätt drygt 1 tsk salt.
c) Rör i 4 dl vetemjöl till en tjock smet.

2. Täck med plastfolie eller handduk och låt jäsa i 4 - 8 timmar t ex över natten (Gärna mellan 10 - 15 grader men det går bra i rumstemperatur)

3. a) Tillsätt ½ dl surdeg
b) Tillsätt 2 dl mjöl till en kladdig deg

4. Låt jäsa i 2 - 8 timmar
Smaka av degen! Ju längre det jäser desto surare blir den. Vill du har extra syrligt bröd kan degen få jäsa i 12 timmar.

5. a) Tillsätt ev 1-2 msk ljus sirap (om du vill bryta det sura med sött)

b) Tillsätt ev 1 dl vetemjöl om degen är för lös. Hur mycket mjöl som behövs tillsättas beror bland annat på hur varmt degen stått. Jästsvamparna äter vetemjölet och ju varmare degen stått desto mer mjöl behövs tillsättas

6. Låt jäsa i degbunken i 30 min eller mer (till dubbel storlek)

7. Sätt in i en gryta (eller glasform) med lock i en ugn med 225 grader temperatur

8. Ta ut grytan/formen och lägg i bakplåtspapper

9. För över degen i den heta grytan, sätt på locket och för in i ugnen igen

Grädda i 225 graders ugn tills brödets innertemperatur är 98 grader
ca 40 minuter med lock
ca 10 minuter utan lock

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar