Tankar om bröd
Dagbok för lyckade och misslyckade bak och om lite annat
Hur baka i ett badkar?
›
Ugnen eldas med en-meters-ved. Det går åt ganska mycket. I somras tog den torra ved, som jag hade hemma, snabbt slut. Räddningen blev kusin...
7 kommentarer:
Hur bygga en vedeldad ugn av ett gammalt badkar
›
Sommaren 2009 hade jag bakat flera gånger i kusinens ugn i grannsocknen. Det var drygt en mil att köra och jag ville ha egen bakugn. Det mås...
2 kommentarer:
Gott bröd utan knådning
›
Det finns två sätt att utveckla glutenet i vetemjöl. Ett sätt är att använda lösa degar. Ett annat sätt är att knåda länge antingen för han...
Baka matbröd på eftervärmen i en tunnbrödsugn
›
Jag har testat att baka matbröd i en tunnbrödsugn på eftervärmen. Tunnbrödsugnar är annorlunda är brödugnar. De är öppna och har ingen ugns...
2 kommentarer:
Äntligen lite sol
›
Att titta ut över gårdsplan när jag morgonsurfar är trevligt framför allt när löven slår ut. Jag har varit nere i bokskogen och plockat lite...
1 kommentar:
NELÖDEN
›
Småkallt ute. Björkarna håller på att slå ut. Det är skönt att vara inomhus i värmen från kaminen.Kaminen är också bra för att få igång jäsn...
Glädjetårar
›
Finns det någon som fäller glädjetårar över en svampig fralla? Nej, men ett perfekt surdegsbröd kan faktiskt röra folk till att fälla glädj...
Baka gott bröd i gryta (utan knådning)
›
Nu har jag försökt att göra min första bakfilm på YouTube. Jag har försökt att på jobbet ha surdegsworkshop men fast att många är intresser...
11 kommentarer:
Göra egen surdeg 5: yoghurt, honung och jäst
›
Surdeg till rågbröd Den här rågsurdegen kan göras både med och utan jäst. Man kan tillsätta en msk honung, en smula surmjölksprodukt, till...
1 kommentar:
Betrakta din surdeg som en nyckfull husgud som grundläggande vill dig väl
›
En varning: Man kan bli lite rädd för sin surdeg - den lever sitt eget liv, och någon egentlig kontroll över den har man inte. Man kanske t...
Knådfria bakmetoder
›
Bokförlagen hakade på den knådfria trenden. Ett år efter Jim Laheys knådfria grytbröd kom Artisan Bread in 5 minutes a day: The Discove...
Göra egen surdeg 4: Russinjäst
›
För att baka levain behövs en fast surdeg med mild syra 500 g vatten (30-35 grader) 250 g kaliforniska russin 125 g socker 50 g honung 1. Bl...
Göra egen surdeg 3: Honungsjäsmedel
›
Jag försöker grupper de olika sätten att göra surdeg. Det finns sedan nog lika många varianter som det finns surdegssättare. Alla sätt att ...
Knådfri grytbakning
›
Jag har testat att göra grytbröd. Jag tror att jag har gjort ungefär 30 st - de flesta i järngrytor (stekgrytor) men även i grytor av rostfr...
1 kommentar:
Tänkvärt om surdeg
›
Om du inte läst Rickars Tellströms " Surdegen som inte är någon surdeg " som publicerades i Svenska Dagbladet 1 april 2010 - gör ...
Jag är less på att städa köket
›
och har därför börjat med att göra knådfria bröd igen. dvs jag gör ganska lösa degar som jag bakar i formar. Förut kallade jag det för ...
Bröd, vin och vårvintersol vid stugknuten
›
Äntligen sol och värme! Jag firar årets första varma utedag med ett glas vin och smaskar i mig tunnbybullar - mitt nya receptgjort på rec...
Vad kan man göra om man inte har en baksten och ändå vill baka stenugnsbröd?
›
- Använd min senaste uppfinning: "Grusstenen" dvs en långpanna fylld med grus När goda råd för brödbakning tas upp, brukar man rek...
2 kommentarer:
Svintokryddad kotlett
›
.. eller vintergrillningen. Jag och sonen köpte 9 stora kotletter på extrapris i tätorten. I går åt vi kotlett med klyftpotatis. Det smakade...
Jäskorg gjord av datorkabel och smält plastdurkslag
›
Jag gillar att testa lågbudgetlösningar. Vad kan man göra av ett förstört durkslag? Ett durkslag hamnade vid ugnens värmeutsläpp. Där är det...
›
Startsida
Visa webbversion