Tankar om bröd

Dagbok för lyckade och misslyckade bak och om lite annat

Hur baka i ett badkar?

›
Ugnen eldas med en-meters-ved. Det går åt ganska mycket. I somras tog den torra ved, som jag hade hemma, snabbt slut. Räddningen blev kusin...
7 kommentarer:

Hur bygga en vedeldad ugn av ett gammalt badkar

›
Sommaren 2009 hade jag bakat flera gånger i kusinens ugn i grannsocknen. Det var drygt en mil att köra och jag ville ha egen bakugn. Det mås...
2 kommentarer:

Gott bröd utan knådning

›
Det finns två sätt att utveckla glutenet i vetemjöl. Ett sätt är att använda lösa degar. Ett annat sätt är att knåda länge antingen för han...

Baka matbröd på eftervärmen i en tunnbrödsugn

›
Jag har testat att baka matbröd i en tunnbrödsugn på eftervärmen. Tunnbrödsugnar är annorlunda är brödugnar. De är öppna och har ingen ugns...
2 kommentarer:

Äntligen lite sol

›
Att titta ut över gårdsplan när jag morgonsurfar är trevligt framför allt när löven slår ut. Jag har varit nere i bokskogen och plockat lite...
1 kommentar:

NELÖDEN

›
Småkallt ute. Björkarna håller på att slå ut. Det är skönt att vara inomhus i värmen från kaminen.Kaminen är också bra för att få igång jäsn...

Glädjetårar

›
Finns det någon som fäller glädjetårar över en svampig fralla? Nej, men ett perfekt surdegsbröd kan faktiskt röra folk till att fälla glädj...

Baka gott bröd i gryta (utan knådning)

›
Nu har jag försökt att göra min första bakfilm på YouTube. Jag har försökt att på jobbet ha surdegsworkshop men fast att många är intresser...
11 kommentarer:

Göra egen surdeg 5: yoghurt, honung och jäst

›
Surdeg till rågbröd Den här rågsurdegen kan göras både med och utan jäst. Man kan tillsätta en msk honung, en smula surmjölksprodukt, till...
1 kommentar:

Betrakta din surdeg som en nyckfull husgud som grundläggande vill dig väl

›
En varning: Man kan bli lite rädd för sin surdeg - den lever sitt eget liv, och någon egentlig kontroll över den har man inte. Man kanske t...

Knådfria bakmetoder

›
Bokförlagen hakade på den knådfria trenden. Ett år efter Jim Laheys knådfria grytbröd kom Artisan Bread in 5 minutes a day: The Discove...

Göra egen surdeg 4: Russinjäst

›
För att baka levain behövs en fast surdeg med mild syra 500 g vatten (30-35 grader) 250 g kaliforniska russin 125 g socker 50 g honung 1. Bl...

Göra egen surdeg 3: Honungsjäsmedel

›
Jag försöker grupper de olika sätten att göra surdeg. Det finns sedan nog lika många varianter som det finns surdegssättare. Alla sätt att ...

Knådfri grytbakning

›
Jag har testat att göra grytbröd. Jag tror att jag har gjort ungefär 30 st - de flesta i järngrytor (stekgrytor) men även i grytor av rostfr...
1 kommentar:

Tänkvärt om surdeg

›
Om du inte läst Rickars Tellströms " Surdegen som inte är någon surdeg " som publicerades i Svenska Dagbladet 1 april 2010 - gör ...

Jag är less på att städa köket

›
och har därför börjat med att göra knådfria bröd igen. dvs jag gör ganska lösa degar som jag bakar i formar. Förut kallade jag det för ...

Bröd, vin och vårvintersol vid stugknuten

›
Äntligen sol och värme! Jag firar årets första varma utedag med ett glas vin och smaskar i mig tunnbybullar - mitt nya receptgjort på rec...

Vad kan man göra om man inte har en baksten och ändå vill baka stenugnsbröd?

›
- Använd min senaste uppfinning: "Grusstenen" dvs en långpanna fylld med grus När goda råd för brödbakning tas upp, brukar man rek...
2 kommentarer:

Svintokryddad kotlett

›
.. eller vintergrillningen. Jag och sonen köpte 9 stora kotletter på extrapris i tätorten. I går åt vi kotlett med klyftpotatis. Det smakade...

Jäskorg gjord av datorkabel och smält plastdurkslag

›
Jag gillar att testa lågbudgetlösningar. Vad kan man göra av ett förstört durkslag? Ett durkslag hamnade vid ugnens värmeutsläpp. Där är det...
›
Startsida
Visa webbversion
Använder Blogger.